Aktuális kulturális - Magyar feltalálók napja (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 06. 13., szombat 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Magyar feltalálók napja

2020. 06. 13.

2009 óta minden évben június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját a Magyar Feltalálók Egyesületének kezdeményezésére.
A választás azért esett erre a napra, mert Szent-Györgyi Albert, az első magyar Nobel-díjas tudós 1941-ben ezen a napon jegyeztette be találmányát, a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, ami később világhírnevet szerzett számára.
„A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.” / Szent-Györgyi Albert/

Szent-Györgyi Albert, a szegedi paprika és a C-vitamin
Szent-Györgyi felfedezte fel, hogy a szegedi paprikában sokkal több a C-vitamin, mint más növényekben. Az egyik legfontosabb és legismertebb vitaminunk a C-vitamin, amit a mai napig sokan használunk egészségünk megőrzésének védelmében.
„Egy este a feleségem paprikát adott vacsorára, amit nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Nézve a paprikát az jutott eszembe, ezt a növényt én még sosem próbáltam ki, és azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba ahelyett, hogy megegyem. Még aznap éjjel tudtam, hogy ez egy kincsestárháza a C-vitaminnak. Pár héttel később másfél kilogramm vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. A másfél kilót szétosztottam az egész világon, onnan tudtuk meg, hogy micsoda. Ennek a következménye, hogy máma tonnaszámra gyártják mint az emberi egészségnek egyik nagy kútforrását.” /Szent-Györgyi Albert/Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Magyar feltalálók napja, Szent-Györgyi Albert

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben
Aktuális kulturális - Véradók világnapja

Aktuális kulturális - Véradók világnapja (archiválva 2020.10.01.)

2004 óta minden évben június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját. Ezen a napon született Karl Landsteiner orvos, fiziológus, immunológus, aki felfedezte az AB0-vércsoportot, amiért orvosi Nobel-díjat kapott.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!