„Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap (archiválva 2021.02.11.)

Alkalmak:
2020. 11. 13., péntek 00:01 - 23:59

„Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap
Időpont: 2020. 11. 13., péntek
Ha babonásak vagyunk, ha nem, a péntek 13-a mindenkinek egy kicsit furcsa, más nap, mint a többi. Ilyenkor megvicceljük a családunkat, a barátainkat és az ismerőseinket, no és bennünket is megviccelnek mások.
Vannak, akik ilyenkor bezárkóznak a biztonságot adó otthonaikba, nem mennek ki az utcára, vannak, akik nem foglalkoznak vele és vannak, akik viccet csinálnak ebből a napból, megtréfálva ismerőseiket.
Arra, hogy ez a nap valóban szerencsétlenebb lenne, mint a többi, nincs bizonyíték.
A misztikus nap apropóján összegyűjtöttünk néhány idézetet, információt a szerencséről, a szerencsétlenségről és a babonákról.

Péntek és ráadásul 13 - ez csak rosszat jelenthet?

A pénteki naptól és a 13-as számtól való félelemnek több oka ismert.
Kevés babona vált annyira részévé a modern nyugati ember hétköznapjainak, mint a péntek 13-ával kapcsolatos hiedelmek.

A pénteki naptól való félelem egyik oka, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.
A 13-as számtól való rettegés egyik története egy francia legendához kötődik, miszerint 1307. október 13-án, pénteken IV. Fülöp király több száz templomos lovagot tartóztatott le, akik többsége máglyán, vagy kínzókamrában végezte.
A XX. században az Apolló 13 űrrakéta katasztrófája után mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indítóállványról meghiúsult.

Sokan voltak babonásak régen és mai is. Ismert, hogy Napóleon sosem volt hajlandó olyan asztalhoz leülni, ahol 13-an voltak. Ugyanez volt jellemző Franklin Delano Roosevelt-re, az Egyesült Államok 32. elnökére is, aki létrehozta a tizennegyedik intézményeket.
A babonákat illetően Rejtő Jenő így fogalmazza meg gondolatait:
„Nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás".

A XX. században is elterjedt volt a babona, például New York-ban több felhőkarcoló esetében kihagyták a 13-as számot az emeletek számozásából. Az is gyakori jelenség, hogy egy szállodában nincs 13-as szoba. A Londonban található One Canada Square felhőkarcolónak a 13-dik emeletén nincs kiadó iroda.

Valóban történtek szerencsétlenségek péntek 13-án korábban, ettől még inkább úgy érezhető, mintha tényleg veszélyes lenne ez a nap. Péntek 13-án veszítette életét Tupac 1996-ban, péntek 13-án futott zátonyra és borult fel a Costa Concordia nevű üdülőhajó 2012-ben, és ugyancsak péntek 13-án zuhant le az uruguayi rögbisek gépe 1972-ben - a túlélők halott társaik húsát fogyasztották el a mentőcsapat megérkezéséig.

Többen azt is fontosnak vélik, hogy ezen a napon mit nem szabad tenni.
Vannak, akik esküsznek rá és azt tanácsolják, hogy péntek 13-án:
- Ne törd el a tükröd, mert 7 év balszerencse vár rád!
- Óvakodj a fekete macskáktól!
- Ne borítsd ki a sót! Ha mégis úgy alakul, szórj magad mögé egy keveset, hogy megtörd az átkot!
- Ne vágj a hajadból, körmödből!
- Ne edd túl nagy falatokban az ételt, mert a torkodra megy!
- Ne sétálj át egy létra alatt!
A néhány intelem mellett még számos hasonló ismert vagy fellelhető különböző forrásokból.

Az ehhez a naphoz köthető babona máig kedvelt téma maradt a szórakoztatóipar számára is, amit számos olyan film címadása is mutat, mint például az 1980-as években megindított, mára már kultikussá vált „Péntek 13” horrorsorozat is.
A mai napon, péntek 13-án egy pozitív eseményt is megemlíthetünk. 2020. november 13-án megjelent az AC/DC új, PWR UP című nagylemeze. A Rocker Rádió egész napját az ausztrál bandának szenteli.

Mindenkinek misztikusan boldog, szép napot kívánunk!


Idézetek a szerencséről:

“Élj bátor emberként, és ha a szerencse ellened van, bátran nézhetsz szembe a csapásaival.” Marcus Tullius Cicero

“A nagy számok törvényei valóban megerősítik azt az intuitív világképet, hogy aki sokáig játszik, az előbb-utóbb nyer – bár minden bizonnyal kevesebbet, mint amennyit addig elvesztett.” Mérő László

“Azért, hogy több esélyük legyen a nagyobb nyeremények valamelyikére, egyesek több sorsjegyet vásárolnak, mások pedig még több sorsjegyből egy-egy kis részesedést. Pedig nincs a matematikában bizonyosabb tétel, mint az, hogy minél több sorsjeggyel próbálkozol, annál valószínűbb, hogy veszíteni fogsz.” Adam Smith

“A szerencse gyakran épp azokra mosolyog, akik a legkevésbé várnák ezt.” C. W. Gortner

“A szerencse nem a nyulaké, hanem a bátraké. Mindig.” Csernus Imre

“Az ember magának kovácsolja a szerencséjét felkészüléssel és jó stratégiával.” Jack Canfield

“Járj a széllel, száguldj a szélviharral, ne aggódj a messzi jövő miatt, és bízz, hogy ismét, újból, és megint szerencséd lesz!” J. Goldenlane

„Az élet, akár a póker, a képesség és szerencse játéka, és amikor legfontosabb értékeinkről van szó - egészség, jólét, kapcsolatok - , ezek kimenetele nem csak döntésünk minőségétől függ, hanem attól is, hogy milyen kockát vet az élet.” Liv Boeree

„A szerencsétlen balfékekben az a veszélyes, hogy szerencsétlenséget hoznak másokra is. Ráragasztják a szerencsétlenségüket a környezetükre. Mert a balsors ragadós, fiam, mint a vattacukor.” Cserna-Szabó András

„Az Élet nagy opportunista, titokban ikszre játszik.” Moldova György

„Balszerencse nélkül nem lenne szerencse.” Parányi varázslat: A család c. film

„Magyar kártya. Menny és pokol, játék és üdvösség - és dráma, nagy csöndek, jelentős dünnyögések, kötéltánc a szerencsén.” Parti Nagy Lajos

„A valószínűség jó barát, legalábbis akkor, ha kaszinótulajdonos az ember.” David Britland

„A szerencse teljesen értelmetlenül szakad az ember nyakába.” Nicolas Barreau

„Az ember teljesen megőrülne, ha látná előre, hogy (...) egyetlen mozdulat meg tudja változtatni az egész további életünket.” Mariana Leky

„Nem volt bennem semmi ellenérzés a szerencsések, a gazdagok és a hatalmasok ellen. Azt is lehet szeretni, aki a sorsjátékban a főnyereményt húzta ki, akinek a horgászbotjára percek alatt ránehezedik a nagy hal, és akit hölgyválasz esetén a legszebb lány kér föl a bálon.” Konrád György

„Nehéz nyerni, ha állandóan veszítesz!” Tom Waits

„Nem véletlen, hogy véletlenek vannak!” Rónaszegi Miklós
 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, péntek és 13-a

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben