Irodalmi Nobel-díjasok hete a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.02.11.)

Irodalmi Nobel-díjasok hete a Wekerlei Könyvtárban
Időpont: 2020. 11. 23-29.
Az 1901-ben alapított Nobel-díj nemcsak a legismertebb és legrangosabb, de a legnagyobb pénzbeli juttatással is járó elismerés a világ irodalmi díjai között.
Alfred Nobel végrendelete értelmében a díjat évről évre, annak a bármely országból származó szerzőnek adják át, „aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”. Az „alkotás” ez esetben általánosságban utal egy szerző életművére, mint egészre, nem valamely konkrét munkájára, bár a díjak indoklásakor néha konkrét művekre hivatkoznak.
Összegyűjtöttünk a 20. század irodalmi Nobel-díjas szerzőinek könyvtárunkban megtalálható köteteiből néhányat, amelyekből egy héten keresztül minden nap ajánlunk egyet-egyet honlapunk könyvajánlójában, illetve Facebook oldalunkon, hogy megkönnyítsük az Önök választását.

Fotó: Portrait of Alfred Nobel (1833–1896) by Gösta Florman (1831–1900); közkincs;
Link: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AlfredNobel_adjusted.jpg

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Irodalmi Nobel-díjasok hete

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Ivo Andrić: Híd a Drinán: Visegrádi krónika

Ivo Andrić: Híd a Drinán: Visegrádi krónika

A könyvben szereplő híd Bosznia-Hercegovina keleti részén, Višegrad nevű településen található. A török uralom alatt, 1571-77 között építették. Az impozáns, 179,5 méter hosszú, 11 lyukú híd 9 nagy kőpilléren nyugszik, az Isztambul - Szarajevó út mentén. Mindkét világháborúban megsérült (az első világháborús sérülésről a könyv utolsó lapjain olvashatunk), de az eredeti terveknek megfelelően helyreállították.

Bővebben
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa

Selma Lagerlöf: A halál kocsisa

A Halál kocsisa erős miszticizmussal megírt, művészi finomsággal megszőtt elbeszélés. Az egész esemény egy képzeletbeli világban történik, de az olvasó az utolsó percig nem tudja, hogy való történetet olvas-e, vagy pedig az egész csak egy lázbeteg rémlátása?

Bővebben
William Golding: Beavatás

William Golding: Beavatás

Sir William Gerald Golding irodalmi Nobel-díjas brit regényíró, költő. Legismertebb műve A Legyek Ura. Booker-díjjal tüntették ki 1980-ban Beavatás (Rites of Passage) című regényéért, amely A Föld határáig (To the Ends of the Earth) trilógia első kötete.

Bővebben
Roger Martin du Gard: A Thibault család

Roger Martin du Gard: A Thibault család

A francia Roger Martin du Gard 1937-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat „a művészi erőért és az igazságszeretetért, amellyel A Thibault család című regényciklusában korunk leglényegesebb problémáit és emberi konfliktusait ábrázolja”.

Bővebben
André Gide: A pénzhamisítók

André Gide: A pénzhamisítók

André Gide érdekes, újat próbáló, sokat vitatott alakja a huszadik századi francia irodalomnak. Hatása a kortárs-irodalomra szinte nagyobb jelentőségű, mint tulajdon hagyatéka.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!