Wekerlei világjárók - Rózsa, a virágok királynője (archiválva 2021.10.21.)

Alkalmak:
2021. 06. 18., péntek 00:01 - 23:59

Wekerlei világjárók - Rózsa, a virágok királynője
Időpont: 2021. 06. 18., péntek - online program

„A rózsa a szépség netovábbja" - ahogy Alice Hoffman írja. Egy szál rózsa elbűvölő, illatos, színpompás, ajándékként adva kifejezi a gyengéd érzelmeinket, aki kapja, szeretettnek érzi magát ettől a különleges virágtól. A közmondás szerint: „A kéz, amely rózsát ad, mindig illatos.”
Ha nemcsak egy szál, hanem sok szép rózsát szeretnének látni, akkor a virtuális „virágos” túránk keretében látogassanak el velünk a Budatétényi Rózsakertbe, ami Magyarország legnagyobb rózsa génbankja. A kert területe 2,5 hektár, a kiültetett tövek száma 9 ezer. A parkosított gyűjtemény fenntartója és tulajdonosa a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet.
A virágokat megnézhetik a könyvtárosok által késztett fotókon, de az élményt és a mámorító illatokat érdemes a helyszínen is megtapasztalni. A kert látogatása díjmentes. Tartsanak velünk az otthoni kanapé kényelméből a bódító illatú „rózsás-fotós" kiránduláson!

A rózsa gyönyörű, illatos virág, de nemcsak a szépsége miatt szeretjük, hanem felhasználásra is kerül a növény. A rómaiak gyógyszereket, illóolajat és édességet készítettek a rózsákból. A középkorban a török udvarban gyűjtötték, nemesítették és fogyasztották a virágot. Ma is készül belőle többek között rózsaolaj, rózsavíz, többféle kozmetikai termék, zselé, sörbet, különféle édesség, kandírozott rózsaszirmok és rózsa fondant krém is.
Kutatások alapján a rózsaillat javítja a memóriát, segíti a hatékony tanulást is.
Több állam nemzeti virága a szépséges rózsa, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a Maldív-szigetek egyaránt a rózsát választották meg nemzeti viráguknak.
A rózsáknak színek szerint más-más jelentést tulajdonítanak. A vörös rózsa például azt jelenti, hogy „szeretlek”, a fehér rózsa az ártatlanság, tisztaság jelképe. A sárga rózsa a beteljesületlen szerelem színe, ezenkívül a barátságé is. A ritka lila színű rózsa varázslatot, bűbájt jelent.
Fehér, illetve piros rózsa szerepelt a York-ház, illetve a Lancaster-ház címerében, így e két uralkodóház viszálya a rózsák háborúja (1455–1485) néven vonult be az angol történelembe és William Shakespeare királydrámáinak köszönhetően a világirodalomba is.
A rózsafüzér (latinul rosarium, szentolvasó) a katolikus egyházban használt imalánc, lényege, hogy bizonyos imákat meghatározott számban és sorrendben kell a lánc segítségével elmondani.

„Rózsás” idézetek:
„A  rózsa a szépség netovábbja.” /Alice Hoffman/
„Soha nem fognak rózsák potyogni az égből. Ha több  rózsát akarunk, több  rózsát kell ültetnünk.” /George Eliot/
„A pozitív gondolatok bevonzzák a sikert (...). Ha rózsára gondolsz,  rózsa terem. Ha tövisre, akkor vérezni fogsz.” /Végtelen szerelem (sorozat) c. film/
„Ha valaki nagyon, nagyon jó hozzánk, mindig az az érzésünk, hogy egy  rózsafa-erdőt kell bokrétába kötnünk neki; egy  szál  rózsa, két  szál  rózsa, csak csúfolódás.” /Harsányi Kálmán/
„Ha én  rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék.
Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak,
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.”
Koncz Zsuzsa

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Wekerlei világjárók, Budatétényi Rózsakert, rózsa, virág

Kapcsolódó programok

Vár a Wekerlei Könyvtár!

Vár a Wekerlei Könyvtár! (archiválva 2021.07.09.)

A KMO és tagintézményei a mi, illetve remélhetőleg Vendégeink legnagyobb örömére május 10-én, a 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján - a rendeletben leírtakat figyelembe véve - megnyitja kapuit.

Bővebben
Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek

Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek (archiválva 2021.09.16.)

A nyár szépségét költőink gyönyörű nyári költeményekben verselték meg. A témához kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel várunk minden Verskedvelőt a klubfoglalkozásra.

Bővebben
2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.09.16.)

Pósa Lajos, a „mesekirály” - Mesék gyerekeknek és felnőtteknek; Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek; Wekerlei világjárók - Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa; Kalandos júliusi péntekek - kedvcsináló programajánlók a család apraja és nagyja számára;

Bővebben
Nyári nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (archiválva 2021.09.16.)

A KMO Wekerlei Könyvtár 2021. augusztus 2-13. között ZÁRVA TART. Nyitás: 2021. augusztus 16., hétfő 15.00 óra

Bővebben