2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.09.16.)

2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Pósa Lajos, a „mesekirály” - Mesék gyerekeknek és felnőtteknek

Időpont: 2021. 07. 09. - online program
Pósa Lajos (1850. április 9. - 1914. július 9.) költő, meseíró, dalszerző, a magyar gyermekirodalom klasszikusa 107 évvel ezelőtt hunyt el. Benedek Elekkel együtt indította el az első irodalmi értékű képes gyermeklapot „Az Én Újságom” címmel. Számos verskötete és több mint 50 kötetnyi gyermekverse jelent meg, közel 800 dalt írt, műveit több idegen nyelvre lefordították. Gárdonyi Géza író így ír Pósa Lajosról: "Munkásságának nemzetnevelő hatásában egy lépcsővel sem áll lejjebb Petőfinél, Aranynál, Jókainál."
A Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ jóvoltából online és díjmentesen olvashatóak Pósa művei, versei, elbeszélései és meséi.

„Ha költő vagy: becsüld meg önmagad!
Légy, mint a napsugár, szeplőtelen! (...)
Szálljon lelkedből minden gondolat...
Isten daloljon lantod húrjain,
Ha Isten adta zengő lantodat!”
/Pósa Lajos/

Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek
Időpont: 2021. 07. 16., péntek
Klubvezető: Juhász Magda
Sokunk kedvenc évszaka a nyár, a szikrázó napsütés, a bárányfelhős kék ég, a bódítóan illatos virágok, a hűsítően langyos szellő, a végtelen szabadság érzése, a kacagás és az önfeledt vidámság időszaka. A nyár szépségét költőink gyönyörű nyári költeményekben verselték meg. A témához kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel várunk minden Verskedvelőt a klubfoglalkozásra.

Szabó Lőrinc: Nyár
Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.

Wekerlei világjárók - Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa
Időpont: 2021. 07. 23., péntek - online program
Odense a dániai Fyn sziget legnagyobb városa, a skandináv ország harmadik legnagyobb városa. A város az Odense folyó partján fekszik. A világ második leghosszabb függőhídja, a Nagy-Bælt híd köti össze 1997-től a fővárossal, Koppenhágával.
Itt született 1805-ben Hans Christian Andersen, a nagy mesemondó. Háza Odense régi városrészében jelenleg is áll, ma múzeum van benne. Itt élt Carl Nielsen klasszikus zeneszerző; egykori háza ma emlékmúzeum. A városban találhatóak IV. (Szent) Knut dán király ereklyéi.
Odensében van Dánia legnagyobb hajógyára, aminek központja a közeli Munkebo városában található. Itt van az ország legnagyobb zöldség-, gyümölcs- és virágkereskedő cége, a GASA. Az Albani sörgyár állítja elő többek közt az „Odense Pilsener” sört. És itt vannak a Dél-dániai Egyetem központi épületei, ahová bekukkanthatnak velünk.
A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a város szépségeiből. Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Kalandos júliusi péntekek - kedvcsináló programajánlók a család apraja és nagyja számára
Időpont: 2021. július 2., 9., 16., 23, 30.; minden júliusi péntek - online program
Kicsöngettek, itt a nyár, indul a vakáció! A nyár azonban hosszúnak tűnik, amikor mi, felnőttek azon töprengünk, hogy milyen érdekes programokat találjunk ki a gyermekeink számára a szünidőben. A nagyobbakat már magukra lehet hagyni néhány napra, de óvodás- és kisiskoláskorban mindenképpen szükség van a napközbeni közös, élménydús elfoglaltságokra. Programajánlóként mindegyik júliusi péntekre összegyűjtjük a legjobb budapesti vagy Budapesthez közeli játszótereket, strandokat, tanösvényeket, kirándulóhelyeket, ahol nem csak a gyermekek, de a szülők, nagyszülők is garantáltan jól fogják érezni magukat!
Válogassanak, strandoljanak, kiránduljanak együtt, és érezze nagyon jól magát az egész család!

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Pósa Lajos, a „mesekirály” - Mesék gyerekeknek és felnőtteknek, Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek, Wekerlei világjárók - Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa, Kalandos júliusi péntekek - kedvcsináló programajánlók a család apraja és nagyja számára

Kapcsolódó programok

VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR!

VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR! (archiválva 2021.10.21.)

A járványügyi helyzet enyhülése miatt kiadott kormányrendelethez igazodva a KMO Művelődési Központban, és annak valamennyi telephelyén enyhülnek a szabályok.

Bővebben
Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek

Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek (archiválva 2021.09.16.)

A nyár szépségét költőink gyönyörű nyári költeményekben verselték meg. A témához kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel várunk minden Verskedvelőt a klubfoglalkozásra.

Bővebben
Vár a Wekerlei Könyvtár!

Vár a Wekerlei Könyvtár! (archiválva 2021.07.09.)

A KMO és tagintézményei a mi, illetve remélhetőleg Vendégeink legnagyobb örömére május 10-én, a 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján - a rendeletben leírtakat figyelembe véve - megnyitja kapuit.

Bővebben
Nyári nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (archiválva 2021.09.16.)

A KMO Wekerlei Könyvtár 2021. augusztus 2-13. között ZÁRVA TART. Nyitás: 2021. augusztus 16., hétfő 15.00 óra

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!