2022. évi szeptember havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.10.16.)

2022. évi szeptember havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. szeptember 9. péntek 16.00-18.00
Őszies költemények
Versbarátok klubja

Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Ajánlott korosztály: 18-99 éves korig
Az ősz szépsége számos magyar költőt ihletett meg, ahogy Petőfi írja, „Itt van az ősz, itt van ujra, s szép, mint mindig, énnekem”. A szeptemberi klubfoglalkozás keretében az őszi verseké lesz a főszerep. A klubtagokkal közös felolvasással és versmegosztással elevenítjük meg a költészet csodálatos őszi hangulatképeit, az őszi tájak, érzések, versek varázslatos világát.
„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”
Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra… (részlet)

2022. szeptember 16. péntek
Vár a Bory-vár
Wekerlei világjárók

Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig
A csodás várat Bory Jenő építészmérnök, szobrász- és festőművész építette saját tervei alapján 40 nyáron keresztül, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Székesfehérvár egyik legnépszerűbb látnivalója. Bár a Bory-leszármazottak egy része ma is a falai között él, az épületegyüttes csaknem egészében látogatható. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, ebből három műterem, szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A könyvtárosok által készített fotósorozat megtekintésével virtuális kiránduláson vehetnek részt az érdeklődők!

2022. szeptember 18. vasárnap, 10.00-18.00
Wekerlei Napok

Helyszín: 1192 Budapest, Kós Károly tér
Ajánlott korosztály: 1-99 éves korig
A Wekerlei Könyvtár sátrában „100 éves Kispest” kvízzel, vidám kézműveskedéssel és ajándékkönyvekkel várjuk a látogatókat vasárnap.
A program a Wekerlei Társaskör Egyesület szervezésében valósul meg.

2022. szeptember 22. csütörtök
Faludy György születésnapjára
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 9-99 éves korig
Faludy György Kossuth-díjas költő, író, műfordító 112 évvel ezelőtt, 1910. szeptember 22-én született. Első versei a harmincas évek elején jelentek meg, 1937-ben adta közre Villon-fordításait, átköltéseit, amik ugyan vitát okoztak, de sikert is hoztak számára. A könyvtár honlapján és Facebook oldalán többet olvashat Faludy életéről és költeményeiből.
„Ha életem csordultig tele rosszal:
boldogságom kis törmelékeit
idézem fel, melyeket kintről hoztam
s bennem laknak. Ez mindig felsegít.”
Faludy György A boldogság titka (részlet)

2022. szeptember 23. péntek
A népmese napja papírszínházas mesékkel
Péntek esti mesék

Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Ajánlott korosztály: 3-14 éves korig
"Hol volt, hol nem volt …” Benedek Elek (1859. szeptember 30. - 1929. augusztus 17.) születésére emlékezve a Népmese napját ünnepeljük kedves papírszínházas mesékkel a Wekerlei Könyvtárban, ahová várjuk a meseszerető gyerekeket, szülőket és nagyszülőket. A mesék csodás világa után közös kézműveskedés keretében tehetik próbára ügyességüket a kicsik.
„A mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindazt, ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni.” /Boldizsár Ildikó/

2022. szeptember 25. vasárnap
Versek szívből szívnek
A szív világnapja

Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére a Szív világnapját 2000 óta ünneplik a világon minden év szeptember utolsó vasárnapján, amihez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága ezen a jeles napon a szívünk védelmét, a szükséges életmódváltást, a több mozgást, a dohányzás elhagyását és az egészségesebb táplálkozást szeretné népszerűsíteni.
A könyvtár Facebook oldalán, honlapján olvasható versek a szívről, szeretetről, és szívből szívhez szólnak.
„A szív nem bíráskodik, nem vádol, nem tesz szemrehányást, csak adni szeretne - szeretetet, gyöngédséget, megértést és elfogadást.” /Balogh Béla/

2022. szeptember 26. - október 2. hétfő-vasárnap
Vidám népmesék hete
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 3-99 éves korig
A magyar kultúra szerves része a népmesék, mesék gazdag világa. Látogassuk meg közösen a mesebeli országok csodálatos tájait, palotáit, varázskunyhóit, ismerkedjünk meg a szépséges hercegkisasszonyokkal, királyfikkal, rettenthetetlen lovagokkal, hatalmas óriásokkal, lángcsóvákat fújó sárkányokkal és még sok más különleges szereplővel a mesék álomszép világából! Kedves meséket küldünk a hét minden napján a könyvtár Facebook oldalán, és csokorba szedve a honlapunkon keresztül kicsiknek és nagyoknak.
„A gyermekkornak két tündérvilága van: cselekvés síkján a játék, és szellemi síkon a mese.” /Kádár Annamária/

2022. szeptember 30. péntek
A népmese napja
Népmesék óvodás és iskolás csoportoknak

Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Ajánlott korosztály: 3-14 éves korig
„Mese, mese, mátka ...” A nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján „mesés” felolvasó órát tartunk kispesti gyermekcsoportoknak a Wekerlei Könyvtárban. Péntek délelőtt óránkénti váltásokkal várjuk az óvodás és általános iskolás csoportokat. Meghívott vendégeink, előadóink gyönyörű népmesékkel teszik emlékezetessé és tartalmassá a gyerekek számára ezt a különleges napot.
„Erdő, mező, hegy völgy, falu… minden mesél itt. A mesék földje ez - csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” /Benedek Elek/

2022. szeptember 30. péntek
Benedek Elekre emlékezve
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig
A Magyar Olvasástársaság felhívására és javaslatára 2005 óta Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. Benedek Elek (1859. szeptember 30. - 1929. augusztus 17.) újságíró, író, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó” 163 évvel ezelőtt született. Benedek Elekről és Benedek Elektől olvashatnak többet az érdeklődők a könyvtár honlapján és Facebook oldalán.
„Jézus tanítványa voltam. Gyermekekhez lehajoltam. A szívemhez felemeltem. Szeretetre úgy neveltem.” - Benedek Elek sírfelirata

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36-1/282-9634
E-mail: wekerlei.konyvtar@gmail.com; konyvtar@kmo.kispest.hu
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Őszies költemények - Versbarátok klubja, Vár a Bory-vár - Wekerlei világjárók, Faludy György születésnapjára, Versek szívből szívnek - A szív világnapja, népmese napja papírszínházas mesékkel - Péntek esti mesék, Vidám népmesék hete, A népmese napja - Népmesék óvodás és iskolás csoportoknak, Benedek Elekre emlékezve

Kapcsolódó programok

Benedek Elekre emlékezve

Benedek Elekre emlékezve (archiválva 2022.10.16.)

Benedek Elekről és Benedek Elektől olvashatnak többet az érdeklődők a könyvtár honlapján és Facebook oldalán. Benedek Elek: A jó barátok Nem félek én, bármerre járjak, Ha velem jön e kedves állat. Szívem nyugodt, hogyha őt látom, Ő az én leghívebb barátom, Kedves barátom. Erdőt, mezőt vele bolyongom, Vele játszom, ha nincs más dolgom. Hozzám simul, ha bús a kedvem, Csuda-e, hogyha megszerettem? Úgy megszerettem!

Bővebben
Wekerlei Napok

Wekerlei Napok (archiválva 2022.10.16.)

A Wekerlei Könyvtár sátrában „100 éves Kispest” kvízzel, vidám kézműveskedéssel és ajándékkönyvekkel várjuk a látogatókat vasárnap.

Bővebben
2022. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.09.05.)

Nyár, boldogság, szerelem versekben - Versbarátok klubja; Kölcsey Ferencről - Kölcsey Ferenctől; Találós kérdések hete; Pilisborosjenői Egri vár - Wekerlei világjárók; Szent István király, az államalapítás és az új kenyér ünnepe; Iskolára hangoló, versek nem csak iskolásoknak - Péntek esti mesék;

Bővebben
ZÁRVATARTÁS!

ZÁRVATARTÁS! (archiválva 2022.09.05.)

A Wekerlei Könyvtár 2022. augusztus 30-án, kedden technikai okok miatt ZÁRVA TART!

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!