Wekerlei világjárók - ŰRBÉLI „ROZSDÁS” SÉTA (archiválva 2022.04.28.)

ŰRBÉLI „ROZSDÁS” SÉTA - Wekerlei világjárók
FOTÓS SÉTA A GÁNTI BAUXITFÖLDTANI PARKBAN

2022. február 18. péntek - online program

Különleges, vöröslő marsbéli táj a Vértes hegységben. A külszíni bánya egykor Európa legtöbbet termelő bauxitbányái közé tartozott. Ma a parkon egy 13 állomásos tanösvény vezet körbe.
A kihelyezett információs táblák a helyszín geológiai jellegzetességeiről és bányászati múltjáról tájékoztatják az érdeklődőket. Páratlan élmény a séta a vöröslő, földöntúli tájon.
A könyvtárosok által készített fotókon tekinthető meg ez a rendkívüli, vöröslő terület.

GÁNT KÖZSÉG Fejér megyében, a Bicskei járásban, Székesfehérvártól 24 kilométerre északra telálható. Egykor jelentős bányásztelepülés volt, ma a Vértes egyik fontos turisztikai célpontja.
A Vértes hegység földtani felépítése szerint fődolomitra épül, amit bauxitréteg fed; ez volt Magyarország első, Európában is ismert bauxitlelőhelye.
A környék bauxitkincsét 1920-ban fedezték fel. Az első külszíni bauxitbányát 1926-ban nyitották meg, ahol 1988-ig bezárólag 13,6 millió tonna nyersanyagot termeltek ki.
A bauxitbánya lelőhelyét Taeger Henrik kutatásai alapján Balás Jenő székely származású bányamérnök fedezte fel. Balás Jenő irodája a jelenlegi Vértes vendéglőben volt, ma a helyiség emlékszobaként tekinthető meg.
A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt. Az 1950-es években Bodajk-Gánt között kisvasút létesült az ásványi anyag elszállítására.
A bányát 1962. december 31-én bezárták. Ma múzeumként működik /Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás/.

A GÁNTI BAUXITFÖLDTANI PARK tanösvénye 13 állomásból áll, egy kellemes sétával kb. 1-1,5 óra alatt végigjárható, szabadon és díjmentesen látogatható. Az ismertető táblákkal jelzett útvonalon betekintést nyerhetünk a környék földtörténeti múltjába, megtudhatjuk, hogyan jött létre a gánti bauxittelep és milyen ásványok találhatók a területen.

A BALÁS JENŐ BAUXITBÁNYÁSZATI MÚZEUMOT a bányagödör szélén, a mesterségesen kialakított tárnában és udvarán alakították ki, az érctelep felfedezőjéről nevezték el. Bányászati szerszámokat, eszközöket, régi fényképeket láthatunk a vágatban, az udvaron két bauxitszállító mozdony is megtekinthető.

Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Képek: saját késztésű fotók.

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Wekerlei világjárók, Gánti Bauxitföldtani Park

Kapcsolódó programok

2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.03.08.)

Az anyanyelv nemzetközi napja - Versbarátok klubja; Farsangi mesék - Itt a farsang, áll a bál …; Űrbéli „rozsdás” séta - Wekerlei világjárók - Fotós séta a Gánti Bauxitföldtani Parkban; Tavaszváró mesék és közös kézműveskedés - Péntek esti mesék;

Bővebben
2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.04.19.)

Nőnapi és tavaszhívogató francia dallamok világa; Márciusi versözön - Versbarátok klubja; A Titokzatos Egyiptom világa - Wekerlei világjárók; A költészet világnapja versekben; A víz világnapja; „Mesésen” jókedvű fakanalak - Péntek esti mesék;

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!