Szünidei könyvajánló - Péntek esti mesék (archiválva 2023.09.06.)

Szünidei könyvajánló
Péntek esti mesék


Időpont: 2023. június 26. - július 2. hétfő-vasárnap
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 3-14 éves korig

Nyári szünet - határtalan szabadság, pihenés, kedves barátok, közös játék, jó programok, családi nyaralás, kalandok, no és sok érdekes könyv a Wekerlei könyvtárból! Az olvasás mindig kellemes és megunhatatlan program. Rövid könyvajánlóinkkal szeretnénk felkelteni a gyermekek érdeklődését, és egyben megkönnyíteni a szülők feladatát a nyári olvasmányok kiválasztásához.
Az alábbi könyvek kölcsönözhetőek a Wekerlei Könyvtárból.
A könyvtár honlapján az adott héten több érdekes könyvet ajánlunk még kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. A honlapunk Könyvajánló menüpontjában gyermekek és felnőttek is válogathatnak az érdekes könyvajánlóink alapján. 
„A legjobb tanároktól akarsz tanulni? Ez a szándékod? Nos, bárhol megtalálhatod őket. Ott laknak a könyvtárad polcain, a múzeumok falain, az évtizedekkel ezelőtt felvett zeneszámokban.”
Elizabeth M. Gilbert

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor Apa egy kényes témáról akart beszélgetni
Lujza - sandított rá a lányára. - Dzsásztin - pillantott rá Lujza barátjára. Majd ezután meglehetősen hosszan nem mondott egy szót se. Ez a beszélgetés ugyanis kissé cikis volt a számára. Anya és Apa el akarnak utazni. Apa azt mondja, szükségük lenne kettesben egy romantikus hétvégére. Tifani ezt elég furinak találja, igaz, ő még csak hatéves. De hát Max már tizenkettő, és még neki sem volt soha szüksége romantikus hétvégére! A legnagyobb tesójuk, Lujza viszont kicsit sem találja furinak. Lujza 17 éves, és... hm... hát... ő is szeretne már egy romantikus hétvégét eltölteni a barátjával, Dzsásztinnal. Apa épp ezért még az utazás előtt el akar beszélgetni velük egy "kényes" témáról. De, mint kiderül, Apa szorong a leginkább attól a helyzettől, hogy ilyen kényes témákról kelljen beszélgetnie a gyerekekkel. Szerencsére segít neki Anya, a Nagymama és a Nagypapa, sőt végül még a Szomszéd is. A lányoknak nuncijuk van, a fiúknak meg pöcörője? Mi a helyzet a ficánkoló spermiumokkal? A petesejt olyan, mint a tyúktojás? Hogy fogan meg a kisbaba? Mi az az evolúcicó? És miért nem tudja a szomszéd soha többé nevetés nélkül bedugni a csatlakozót a konnektorba? - erről mesél ez a könyv.
Ez a mese végtelenül humorosan vezeti be a gyermekek életébe a gyermeknemzés témáját, annak biológiai folyamatát, de nem támaszt igényt a teljességre. Sok tipikus, kacagtató családi pillanattal fűszerezve, mikor a szülők zavarukban kétségbeesetten keresik a szavakat, hogyan beszéljenek a szerelemről, a szexualitásról és a védekezésről a gyerekeknek, miközben ők már előfordulhat, hogy többet is tudnak az internetről, vagy egy barátjuktól, mint mi szeretnénk. Aki fél a kényes témáktól, nem tudja, hogyan magyarázza el gyermekének mi az a szex, gyermekbarát módon, végre kihagyva belőle a méhecskéket... annak ez a könyv egész biztosan nagy terhet vesz majd le a válláról, miközben nagyokat kacaghat együtt a család és ki tudja, talán még a felnőttek is tanulhatnak belőle valamit. Például, hogy nem is annyira kényes ez a téma. 12 éves kortól.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca a levegőben
Hogyan kerül Bogyó és Babóca a levegőbe? Megtudhatjátok a katicakislány és a csigafiú legújabb meséiből! Az első részben papírsárkányt készítenek. De jaj! Feltámad a szél, és elsodorja a kis barátokat! Vajon hogyan érnek majd földet? A másodikban boszorkányok seprűjére ülnek fel. De vajon tényleg vannak boszorkányok? Ti mit gondoltok?

Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ
Végre mindenki újra ép és egészséges, a Tükör-szigeteki kalandok után irány Egérváros! Nem csoda, ha ennyi viszontagság után még a legelszántabb matrózok is egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Csak az Áspis-tengeren kell keresztülhajózniuk, ahol egy erős tengeráramlat pont a megfelelő irányba sodorja majd a Szélkirálynőt. Jó tempóban, jó hangulatban haladnak. Vajon miért nem jár errefelé egyetlen hajós sem? Aztán egyszer csak szörnyű reccsenés hallatszik... Majd még egy. Mintha szétszakadtak volna a hajót tartó eresztékek, a fedélzet egyik oldala megemelkedik, miközben a másik oldal majdhogynem belemerül a vízbe.
- Öt perc, és elsüllyedünk!
Mi lesz a Szélkirálynővel? Mi lesz Ruminivel, Rozival, Fecóval és a többiekkel? Ki Megalion, a varázsló, és vajon a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, valóban létezik? Sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek hajóznak, úsznak és ugrálnak keresztül és kasul a regény lapjain...
Ennél szomorúbb kezdete még egy Rumininek sem volt - de talán ennél fordulatosabb, összetettebb, kalandosabb és varázslatosabb folytatása sem! Kiderül minden a tizedik Ruminiből!

Laboda Kornél: Gavarin ​és az álomantenna
Gavarin sajnos nem érzi magát jól a Földön. Egész konkrétan szörnyen unja az összes órát az iskolában, és az sem lelkesíti, hogy felnőttként majd húzhatja az igát… Úgyhogy fogja magát, és a kutyájával meg a macskáival katapultál a világűrbe, ahol érdekesnél érdekesebb bolygókat, ráadásul igazi barátokat istalál. Csakhogy hamarosan észreveszik, hogy valami nagyon nem stimmel a világűrben sem. Valaki elszívja az űrlakók álmait. Valaki foglyul ejti azokat, akik nem tetszenek neki… akik nem engedelmeskednek… Kiirtja a fejükből a gondolatokat, a szívükből az érzéseket, a lelkükből a szabadság vágyát. Gavarinnak és barátainak minden eszüket és bátorságukat bevetve meg kell küzdeniük vele, hogy visszanyerjék a szabadságukat és az álmaikat. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút jó őket olvasni!

Kalas Györgyi: Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza
Azoknak a gyerekeknek, aki kapásból tudják a különbséget a nápolyi és a római pizza között, sőt még azt is tudják, milyen pizzát ettek a rómaiak, hogyan készül a túró és a fehér csoki, ez a könyv nem ajánlott. Viszont a többieknek egészen izgalmas dolog lesz felfedezni és megtudni mindent a tányérjukra kerülő ételekről.
Gondoltál már arra, hogy minden ételnek megvan a maga története? Valaki egyszer rájött, hogyan lehet kenyeret sütni kemencében, és hogy tojásból, tejből és lisztből palacsinta lesz. Magyarországon sem ettek mindig paprikás krumplit, sokáig azt sem tudták, mi fán terem a krumpli és a paprika.
Az ételek hosszú és izgalmas utat tettek meg, mielőtt a mai formájukban a tányérunkra értek. Kalas Györgyi régóta foglalkozik gasztronómiával, ebben a könyvben a gyerekek kedvenc ételeinek legérdekesebb történeteit gyűjtötte össze. Kiderül, hogyan sütik a nápolyi pizzát, hányféle tészta van Olaszországban, mi köze a sült krumplinak a belga halászokhoz, milyen a kakaó termése, és miért készítettek először szusit. De a könyvben a csoki, a chips és a ketchup történetét is megismerheted!
Horváth Ildi gyönyörű rajzaitól pedig biztosan megéhezel, így a könyv végén néhány receptet is találsz, amit jó szórakozás lesz otthon elkészíteni.

Axel Scheffler: Pipp és Polli - A szuper roller
Pipp és Polli, legújabb, kicsiknek szóló sorozat szereplői nagyon egyszerű kalandok hősei. Rajzolójuk Axel Scheffler, hiszen ő illusztrálta Julia Donaldson verses meséskönyveit, amelyeket már a magyar közönség is megszeretett.
Polli nagyon szeretné kiprobálni Pipp rollerét, úgyhogy fogja magát, és felpattan rá! De sajnos egy nagy kő kerül a kerék elé... még szerencse, hogy barátja, Pipp, segít neki! Pipp és Polli kedves története a legkisebbeknek az igazi barátságról.

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Ismertek és kevésbé ismertek, történelmi hősök és kortársak, szépek és okosak, tudósok és felfedezők, sportolók és világutazók, királynők és királynék, színésznők és szentek, zenészek és felfedezők. 50 inspiráló magyar nő élettörténete. Ismerd meg Őket Te is!
Nemcsak gyermekek, de minden érdeklődő olvasó kíváncsiságát felkeltheti és kielégítheti az 50 elszánt magyar nő című színes, szórakoztató, ismeretterjesztő kötet.
Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.
A kiadványban szerepel többek között Mária királyné, az első nő a magyar trónon, Zrínyi Ilona, Munkács várának hős védője, Czinka Panna, az első cigányprímás, Veres Pálné, a nőnevelés élharcosa, Jászai Mari, a színjátszás nagyasszonya, Kovács Margit keramikus, Fischer Annie világhírű zongoraművész, Polgár Judit, a világ legjobb női sakkozója, Mészáros Márta, az első női játékfilmrendező pályaképe, jelentősége.

Ferenc pápa: A mint ajándék, B mint barátság
„Tanulj a csodából, gyakorold a rácsodálkozást. Élj, szeress, higgy.”
Ferenc a gyerekek pápája. Ferenc pápa – amellett, hogy a katolikus világ vezetője – napjaink meghatározó és a fiatalok körében is népszerű gondolkodója. E gyönyörű könyvben főleg gyerekeknek szóló meglátásait osztja meg azon témákról, melyek valóban érdeklik őket: barátság, iskola, család… Egyszerű, mégis hatásos nyelvezete révén képes átadni gondolatmenetei értelmét. A kötet szótár formájában, A-tól Z-ig gyűjti össze a Szentatya legszebb mondatait. Egyik szócikk sem különül el a többitől, hanem utal egy másikra, a jelentések láncolata pedig segít a gyerekeknek választ találni a nagy kérdésekre, amelyek a felnőtté válás útján megfogalmazódnak bennük. Tanácsai kapaszkodókat adhatnak a legkiszolgáltatottabb, de egyben legnyitottabb nemzedéknek.

Axel Scheffler: Pipp és Polli Hol ​az alvókám?
Polli ma Pippnél alszik. De amikor lefekszenek, észreveszi, hogy otthon hagyta a kedvenc alvós állatát. Hogy fog így elaludni? Pipp mindent megtesz kis barátjáért, hogy megoldják a problémát – mert együtt minden könnyebb!

Tóth Gyula Gábor: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék, illusztrálta: Nagy Norbert (Csimota)
Volt egyszer (többek között) egy semmi, egy minden, egy bármi, egy labda, egy A betű, egy radír, egy varázsajtó. Van, amelyikről lehet mesét írni, van amelyikről nem. Tóth Gyula Gábort nem zavarta az utóbbi körülmény, így született meg a Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék. 
MÉÉÉG!
- Légyszi, még egyet!
- Na, jó! Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy...
Semmi. Ebben a Semmiben SEMMI sem volt. Így nem is tudok
miről mesélni. Itt a vége, fuss el véle!
Így születtek meg a könyvben olvasható történetek, villanyoltás utáni mesékként. Ezek a ráadás mesék, rövidek, viccesek, olyanok, amikre nem számítunk, mégis varázslatos pillanatokat teremtenek egy sűrű nap után, amikor együtt lehet beszélgetni, közösen álmodozni és nevetve álomba merülni.
Interaktivitásra is lehetőséget adnak a mesék, hiszen mindegyik kérdéssel zárul, amely a tovább gondolást, a fantáziát, az önálló történetalkotást ösztönzi. A Befejezetlen mese hiányos szerkesztése kifejezetten igényli a kiegészítést, amely a jól ismert népmesei mondatokat hagyja szabadon, minden alkalommal más történet létrehozását elősegítve. A szövegek rendkívül önreflexívek és ironikusak, több ponton is görbe tükröt tartanak a szülőknek, például a Manómese. Nagy Norbert illusztrációi még sosem okoztak csalódást, tökéletesen leképezik a mesék abszurd, szürreális világát, önmagukban is élvezhetők.

Szevasz – 25 kortárs novella, szerk,  Péczely Dóra illusztrálta: Szinvai Dániel (Tilos az Á)
A Pagony Tilos az Á kiadója kifejezetten a 12 év felettieket célozza meg kiadványaival, az elmúlt években többek között a Szívlapát és a Lehetnék bárki című antológiákkal. A versválogatások után tavaly egy novellagyűjteménnyel jelentkezett a kiadó, ismét Péczely Dóra szerkesztésében. Ezúttal is kortárs szerzők szövegeit rendezi egybe a kötet, ám a 25 alkotó különböző korosztályokat képvisel, így megszólalásmódjuk, témáik eltérőek.
A kötet tehát remek alkalom lehet a kortárs szerzőkkel való ismerkedésre, továbbvezetheti a fiatal olvasókat egy-egy életmű felé.
Ez nem titkolt szándéka az antológiának, ahogyan az a rendkívül impozáns névsorból is kiderül, a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjait vonultatja fel: többek között  Tóth Krisztinát, Szabó T. Annát, Grecsó Krisztiánt, Erdős Virágot, Bodor Ádámot vagy Nádasdy Ádámot – a teljesség igénye nélkül. A novella műfaja kifejezetten kedvez annak, hogy ízelítőt adjon az egyes szerzők elbeszélői stílusából, valamint rövidsége is vonzóvá teheti a fiatalabb, a kortárs irodalommal még csak ismerkedő olvasók számára. Egyúttal érdemes megjegyezni, hogy a kötet ugyan ifjúsági irodalomként pozicionálja magát, ám ugyanolyan élvezettel forgathatja minden korosztály. Szinvai Dánielnek köszönhetően a vizuális kialakítás is impozánssá teszi a kiadványt, az illusztrációk izgalmas távlatot adnak a szövegeknek, és erős atmoszférát teremtenek.

Bendl Vera: Matyi ​tigrissel álmodik
Matyi legjobban a tigrisektől fél. Erre mi történik? Este lefekvéskor ráugrik valami nagy, puha és szőrös dolog. Egy tigris! Nem túl nagy, akkora, mint az óvodás Matyi, de mégiscsak tigris!
Nem kell hozzá sok idő, hogy az örökmozgó kölyöktigris az örök gondolkodó Matyi legjobb barátjává váljék.
Bendl Vera egyszerre nagyon egyszerű és mégis egészen varázslatos meséiben – Szimonidesz Hajnalka szintén varázslatos rajzaival – Matyi megment egy poloskát, vitatkozik a Jóistennel, lekési az esőt, és szeretné tudni, hogy pontosan mennyi is egy pillanat. És Matyi, na meg a tigris, fára másznak, bújócskáznak, játszanak, hógolyóznak, sétálnak, fagyiznak, örülnek és szomorkodnak – úgy, ahogy csak a kisgyerekek tudnak.

Axel Scheffler: Pipp és Polli - A kis tócsa
Pipp és Polli legjobb barátok, minden nap együtt játszanak. Annyi izgalmas dolgot lehet együtt csinálni!
De játék közben Pipp alatt egyszer csak kis tócsa nő a padlón.
Vajon hogyan oldja meg a két barát az apró kellemetlenséget?

Colleen Hoover: It ends with us - Velünk véget ér
Néha az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret.
Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen.
Ryle magabiztos, makacs, kicsit talán arrogáns is, de emellett érzékeny, okos, és Lily a gyengéje - bár a kapcsolatoktól való viszolygása aggodalomra ad okot.
Lilyt mégsem csak az új kapcsolata foglalkoztatja. Rengeteget gondol Atlas Corriganre is - az első szerelmére, aki a hátrahagyott múltjához köti. A fiú, aki lelki társa és védelmezője volt, most újra feltűnik a színen, veszélyeztetve ezzel mindent, amit Lily és Ryle együtt felépített.
Ebben a merész és mélyen személyes regényben Colleen Hoover szívszorongató történetet tár elénk, ami új, izgalmas utakra vezeti őt magát mint írót is. A Velünk véget ér felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni.
Add át magad a reménynek!

Bánki Éva: Petőfi-vírus
Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol.
Hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola pincéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek.
És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak.
Odalent a barlang pedig megélénkül.
Ami azon az éjszakán történik, mindegyikük életét megváltoztatja.
Ám PS, a haverom mindenhova odavaló.
Amit csinál, azt mindig ő csinálja a legjobban, a futást, az úszást, a matekot – de a barátságot, a csavargást, a semmittevést, még a hülyeséget is. Mert valakinek mindig kijön a lépés, és ez a valaki pont ő, Sanyi, a barátom. A tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni. Ildi néni szerint szuperhős-komplexusa van.
(…) Sanyi a legjobb haverom. Vagyis nem a legjobb, hiszen ilyenből van azért jónéhány, hanem a legeslegjobb. A pár hónap alatt, amíg egy osztályba jártunk, jól megtárgyaltuk, milyennek kéne lennie a világnak. Hogy milyennek kéne lennie a lányoknak. Különösen Hannának, aki Sanyi szerint egészen jó fej, igazi „forradalmárfeleség”. Megbeszéltük, hogy milyen lépésekben szabadítjuk fel az állatokat. Hogy hogyan kéne Rékának meggyógyulnia. Hogy mi lenne, ha nyolc nap lenne a héten, és mit csinálnánk a nyolcadik nap.
(…)
Ha még életben vagy, írj!
Nem vagyok életben, de írok.
Ám mit jelent, hogy valaki életben van? Hisz mindenki életben van, aki a másiknak hiányzik. Az én életemben akkor is ott van, ha a sajátjában már nincs. Akit szeretünk, az benne él a fejünkben, benne él a vérünkben. Sanyi a vírus. Mintha a remény vagy a boldogság valami drog lenne.
PS – balszerencséjére – egy halott költő nevét viseli.
Nem elég, hogy vidéki, még ez is… Egy halott költő!, szörnyülködtek az első héten az osztálytársaim.
Te biztosan törvénytelenül kaptad a nevedet, mondta az osztályfőnökünk, Ildi néni. Védett nevet ugyanis senki nem adhat a gyerekének. Ha Arany a vezetékneved, nem nevezheted Jánosnak a fiadat. Lecsap rád a törvény, elvisznek a rendőrök, vagy mi a fene.
PS ott állt az az osztály közepén, és nevetett.

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

Kapcsolódó programok

2023. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.07.10.)

Pedagógusnapi verses köszöntő; Nyári könyves ajándéknapok; Júniusi költők és költemények - Versbarátok klubja; A dániai Stevns Klint és környéke - Wekerlei világjárók; Kispesti Városünnep; Versek Apák napjára szeretettel; Thaiföld titkai - Wekerlei világjárók; Szünidei könyvajánló - Péntek esti mesék;

Bővebben
Szikrázó napsütés, árnyas fák, hívogató Kós Károly tér Wekerlén -  Nyári Wekerle fotókon egy héten át

Szikrázó napsütés, árnyas fák, hívogató Kós Károly tér Wekerlén - Nyári Wekerle fotókon egy héten át (archiválva 2023.09.06.)

„Próbáltál már valaha átölelni egy fát? Ölelj át egy fát, és egy napon rá fogsz jönni, hogy nem csupán te ölelted meg azt a fát, de a fa is válaszol neked: ő is átölel téged. Akkor valóban meg fogod érteni, hogy a fa nem csupán anyag, nem csak egy növényfaj a botanikai lexikonból, hanem egy ismeretlen Isten - ott zöldell, ott virágzik a kertedben, oly közel van hozzád, s téged hívogat, újra és újra téged szólít.” Osho

Bővebben
Irodalmi humor egy héten át - online vidámság

Irodalmi humor egy héten át - online vidámság (archiválva 2023.09.06.)

„A humor a bölcsek esernyője” - fogalmazott Erich Kästner, és nyugodtan hihetünk is az írónak, hiszen majd’ minden művéből árad a bölcs derű. Válogatásunkban egy héten át olvashatnak ismert írók, költők humoros műveiből.

Bővebben
2023. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.09.06.)

Nyári Wekerle fotókon egy héten át; „Regényes” heti könyvajánló; Irodalmi humor egy héten át; Nyár könyvtárosszemmel - Wekerlei világjárók; Szent István király, az államalapítás és az új kenyér ünnepe; Vidám „iskolás” versek és mesék - Péntek esti mesék;

Bővebben
2023. évi szeptember havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi szeptember havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.10.11.)

Őszköszöntő versszakokban - Versbarátok klubja; Szeptemberi versek hete; Fotós séta a Kőbányai Víztároló Medencében - Wekerlei világjárók; „Mesés” népmese nap - Péntek esti mesék; Népmesék hete; A népmese napja - Népmesék óvodás és iskolás csoportoknak; Benedek Elek, „a nagy mesemondó”;

Bővebben

Kapcsolódó cikkek