2022. évi április havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.05.07.)

2022. évi április havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Mika Tillensen: Bertram atya kalandjai 

Író-olvasó találkozó Mikecz Attilával
Időpont: 2022. április 1. péntek 17.00 -18.00 - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Egy vidám hangulatú könyvbemutató az év hivatalosan is legvidámabb napján, április elsején.
Mika Tillensen nemrégiben megjelent regényéből megtudhatjuk, miért olyan fontos a gyúrás, ha már agyilag zoknik vagyunk, ellátogatunk Meseországba, valamint betekintést nyerhetünk a diktatúrák természetébe. Választ kapunk olyan eget rengető kérdésekre, hogy miért nem bírjuk a nagyképű, fennhéjázó alakokat és a megmondóembereket, hogyan legyünk nagyon óvatosak az internetes társkeresőn, miért olyan büdös az ördög, hova járjunk étterembe, továbbá kiderül az is, mi az élet értelme.
Mikecz Attila - írói álneve Mika Tillensen - a KMO Művelődési Központ és Könyvtár munkatársa. Első kötete a Könyv Guru könyves portál gondozásában jelent meg.
A könyvbemutatón a szerzővel, a kiadó képviselőivel, Dr. Soós Gábor kiadóvezetővel és Farkas Tímea PR-munkatárssal találkozhatnak az érdeklődők és a dedikált könyvet is megvásárolhatják.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

„Röpképtelen madarak” kalandos szárnyalása Vöröskéry Dórával
Előadó: Vöröskéry Dóra író
Időpont:  2022. április 5. kedd délelőtt - Helyszín: Wekerlei Könyvtár vagy Wekerlei Kultúrház (létszámtól függően)
A kamaszoknak, középiskolai diákcsoportoknak szóló rendhagyó irodalmi órán Vöröskéry Dóra fiatal írónő mutatja be a „Röpképtelen madarak” című könyvét. Ahogy Dóra írja: „A Röpképtelen madarak novellagyűjtemény, amely ezer nevető varjúként ront az olvasóra.” A címben jelzett madarak szárnya nem alkalmas repülésre: nem tudnak a ragadozók elől elmenekülni, ezért ezek a madarak vannak kitéve leginkább a veszélynek - de mind nagyon különlegesek. A kötetben huszonegy történetet ismerhetünk meg, a humoros és groteszk írások mellett mesét és fantasyt is találunk. Dóra világában őrült csokoládéboltosok, bosszúálló sellők és beszélő állatok élnek. Az apokalipszis lovasának van egy öccse, az ördögnek pedig egy lánya. A poklot őrző konyhásnő nem kedves, de legalább a gyerekek ártatlanok. És mindenki teszi a dolgát. A fiatal írónő első önálló kötete elnyerte a Magyar Írószövetség Debüt-díját próza kategóriában 2020-ban. Dóra második kötete 2021 október végén került a könyvesboltok polcaira, a könyv címe: „A pozitív egész számok jelentéktelenségéről”. A második novelláskötet az első folytatása. A tizenhárom új történet tele van varázslattal, humorral, drámával és különleges karakterekkel.
A programra középiskolás korú diákcsoportokat, osztályokat várunk, akik a friss, kortárs magyar irodalmat, a kalandokat és a fantasyt kedvelik.
Előzetes csoportos regisztráció szükséges a könyvtár e-mail címén, telefonon vagy személyesen.

Közös verselés a magyar költészet napja alkalmából - Versbarátok Klubja
Klubvezető: Juhász Magda
Időpont: 2022. április 8. péntek 16.00-18.00 - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. József Attila (1905.04.11.-1937.12.03.) Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A költészet napja alkalmából magyar költők gyönyörű versei szólalnak meg a versbarátok tolmácsolásában a klubfoglalkozáson.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

VERSFAL a magyar költészet napja alkalmából
Időpont: 2022. április 11-30. - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Kérünk minden kispesti, wekerlei verskedvelőt, hogy segítsen a Wekerlei Könyvtár falait versekkel borítani! Kérjük, hozzák el a könyvtárba a legkedvesebb verseiket kézzel vagy géppel írottan, tegyék be a postaládánkba vagy küldjék el elektronikusan e-mailben, Facebookon keresztül. A csodás versek április 11-én, a magyar költészet napján kerülnek ki a könyvtár belső falaira, a szép magyar költeményeket a hónap végéig olvasgathatják a látogatók. A kedvenc verseit így bárki megoszthatja az irodalomkedvelőkkel, a versek szívből szívekhez szólhatnak. A szebbnél-szebb verseket március 18-tól várjuk!

Rendhagyó „verses" óra a magyar költészet napján
Időpont: 2022. április 11. hétfő - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A magyar költészet napja alkalomból rendhagyó verses irodalmi órára várja a Wekerlei Könyvtár a kispesti iskolák gyermekcsoportjait pedagógus kísérőikkel. A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük. A verses foglalkozáson a gyermekeké lesz a főszerep, ők fogják a könyvtárba elhozni és elmondani, felolvasni kedves-kedvenc verseiket. Előzetes csoportos regisztráció szükséges a könyvtár e-mail címén, telefonon vagy személyesen.

Húsvéti versek és mondókák csokorba szedve
Időpont: 2022. április 15. péntek - Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Húsvéthétfő a locsolkodás napja, ami vödörből tiszta vízzel, manapság inkább kölnivízzel történik. A lányok és asszonyok a fiúkat, férfiakat finom ételekkel, süteményekkel, italokkal és festett, díszes tojásokkal kínálják a locsolkodás után.
A könyvtárosok húsvéti versekkel, mondókákkal kívánnak mindenkinek virtuálisan kellemes húsvéti ünnepet!

Verses-mesés óra a Föld napján gyerekeknek
Időpont: 2022. április 22. péntek délelőtt - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A Föld napján, április 22-én a természetbe, az állatok és az erdők mesés világába pillanthatnak be a gyerekek a meséken, verseken és a játékos kvízkérdéseken keresztül a Wekerlei Könyvtár rendhagyó óráján. A kispesti óvodák és iskolák alsós gyermekcsoportjait várjuk pedagógus kísérőikkel az érdekes könyvtári foglalkozásra.
A Föld napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, a biológiai sokszínűség megőrzésére. John McConnell vetette fel a nap ötletét 1969-ben egy UNESCO konferencián. Először 1970. március 21-én tartották meg a Föld napját, ami a tavasz első napja az északi féltekén. 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató a Föld védelmében mozgalmat indított és megalapította a Föld Napja Hálózatot (Earth Day Network). A mozgalom kezdetekor már több mint 25 millió amerikai ember állt mögé, mára 192 országban a Föld napja a világ egyik legnagyobb környezeti eseménye. Magyarország 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.
Előzetes csoportos regisztráció szükséges a könyvtár e-mail címén, telefonon vagy személyesen.

Péntek esti mesék a Föld napján a Föld napjáról
Időpont: 2022. április 29. péntek 17.00-18.00 - Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Mesélők és kézművesek: Tóth Éva és a könyvtárosok
Izgalmas mesékkel várjuk a Föld napja, április 22-e alkalmából a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket péntek este a Wekerlei Könyvtárba. Bepillanthatunk közösen a csodálatos természet, a rejtelmes erdők és a kedves állatok világába az érdekes mesék segítségével. A mesék után természetközeli kézműveskedés gazdagítja a programot.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ha teszünk érte, ha hiszünk benne, ha egyénileg és közösen is cselekszünk, csak akkor lehetséges a pozitív változás elérése. Ha önmagunkban, családunkban, gyerekeinkben is tudatosítjuk, hogy minden nap tennünk kell a Föld megmentéséért, akkor a sok egyéni cseledet összegződik.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A könyvtár által szervezett programokon a részvétel díjtalan. A rendezvényeken résztvevők a megjelenésükkel elfogadják, hogy a könyvtári programokon fotók, videófelvételek készülhetnek, amiket az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán teszünk közzé. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételeken látható személyek írásban kérhetik, hogy a fotók és videók ne kerüljenek közzétételre.Címkék: Wekerlei Könyvtár, MIKA TILLENSEN: BERTRAM ATYA KALANDJAI, „Röpképtelen madarak” kalandos szárnyalása Vöröskéry Dórával, Versbarátok klubja - Közös verselés a magyar költészet napja alkalmából, VERSFAL a magyar költészet napja alkalmából, RENDHAGYÓ „VERSES” ÓRA a magyar költészet napján, Verses-mesés óra a Föld napján gyerekeknek, Húsvéti versek és mondókák csokorba szedve, Péntek esti mesék a Föld napján a Föld napjáról

Kapcsolódó programok

2022. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.06.01.)

Versek anyák napjára szeretettel a Wekerkei Könyvtárból; Versek anyákról és gyermekekről - Versbarátok klubja; A madarak és fák napja kispesti gyerekekkel; Azerbajdzsán: a „tűz országa" - Wekerlei világjárók; Madarak és fák könyvtáros szemmel; Gyermeknapi varázslatos bűvészkedés - Péntek esti mesék; Wekerlei Közösségi Piknik; Izgalmas irodalmi est Berényi Annával egy különleges ember, Richter Gedeon életéről;

Bővebben
2022. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.07.11.)

Pedagógusnapi köszöntő; Háború és béke versekben - Versbarátok klubja; Kispesti Városünnep - „Szabadon a szabadban!”; Nyári Könyves Ajándéknapok; Apák napjára szeretettel; Wekerlei világjárók: A Karib-tenger szíve - Tüzes Kuba és mágikus Mexikó; VAKÁCIÓ - szünidei könyvsoroló - Péntek esti mesék;

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!