2022. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.06.01.)

2022. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Versek anyák napjára szeretettel 
Időpont: 2022. május 1. vasárnap - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Május első vasárnapján van az év egyik legszebb napja: Anyák napja. Csokorba szedett gyönyörű versekkel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat virtuálisan a Wekerlei Könyvtár honlapján és Facebook oldalán!

Versek anyákról és gyermekekről - Versbarátok klubja
Időpont: 2022. május 6. péntek 16.00-18.00 - Klubvezető: Juhász Magda
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Május első vasárnapján az édesanyákat, utolsó vasárnapján pedig a gyermekeket köszöntjük. Az Anyák napja és a Gyermeknap alkalmából magyar költők gyönyörű versei szólalnak meg a versbarátok tolmácsolásában a klubfoglalkozáson. Várunk minden verskedvelőt a témákhoz kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel!

A madarak és fák napja kispesti gyerekekkel
Időpont: 2022. május 10. kedd 9.00-12.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A Madarak és a fák napján egy rendhagyó órára várjuk a kispesti óvodák és iskolák gyermekcsoportjait pedagógus kísérőikkel.
„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”, ahogy Hermann Ottó írja. Május 10-e már 120 éve a természet és az élővilág védelmének napja, a természet ünnepe Magyarországon. A madarak és fák napjának célja az, hogy az emberek, gyerekek és felnőttek természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja, a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. Fontos, hogy nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra! A Madarak és fák napjának a Föld napja a testvérünnepe, mindkét esemény alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére és védelmére.
Előzetes csoportos regisztráció szükséges a könyvtár e-mail címén, telefonon vagy személyesen.

Madarak és fák könyvtáros szemmel - Wekerlei világjárók
Időpont:  2022. május 10. kedd - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
A madarak és fák napját minden évben május 10-én ünnepeljük. Ez a nap 1902 óta a fáké és a madaraké, a természet és az élővilág ünnepe hazánkban. A nap előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, ami után Chernel István ornitológus ugyanebben az évben megszervezte az első Madarak és fák napját. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napja megszervezését minden iskola számára. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madárünnep Magyarországon.
Egy virtuális madaras-fás fotókirándulásra invitáljuk az érdeklődőket a könyvtárosok által készített képsorozattal. Tartsanak velünk a madarak és fák csodás világába!

Azerbajdzsán: a „Tűz országa" - Wekerlei világjárók
Időpont: 2022. május 13., péntek 17.00-18.00
Előadók: Fazekas Gábor és Fazekas-Valkai Nóra
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Szeretettel várunk mindenkit egy különleges, Azerbajdzsánt bemutató vetített képes úti beszámolóra. A Kaukázus-hegyei és a Kaszpi-tenger közé ékelődő ország megannyi kulturális látnivalót és természeti értéket rejt.
Azerbajdzsán neve óperzsa nyelven a „Tűz országa” - már az időszámítás előtti időkben is jellemzőek voltak az ország területén a földgáz kitörések, amik végtelen sokáig égtek, ha egyszer valamitől lángra kaptak. A Föld iszapvulkánjainak majdnem a fele Azerbajdzsánban található.
Az ország fővárosa, a Kaszpi-tenger nyugati partján fekvő Baku, területe már a paleolitikum idejében is lakott volt. Ma egyaránt megtalálhatóak Bakuban az ókori emlékek, a sokszínű azeri kultúra látványosságai és a modern metropoliszok. A tripla felhőkarcolók, a Flame Towers /Láng Tornyok/ az olajalapú gazdaságon túl az ország jelenlegi technológiai erejét és gazdasági fejlődését is szimbolizálják.

Gyermeknapi varázslatos bűvészkedés - Péntek esti mesék
Időpont:  2022. május 20. péntek 17.00-18.00
Bűvész: Csorba Imre
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben rendezték meg először, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták és egy egész héten át tartott. Napjainkban hazánkban május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyermekeket.
A Wekerlei Könyvtárba május 20-án várjuk a kicsiket, szülőket és nagyszülőket egy gyermeknapi különleges bűvész előadásra. A bűvészünk nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolja.
Az érdekes előadás után egy hangulatos közös kézműveskedés keretében előkerül a papír, a ceruza, az olló és a ragasztó is az ügyeskezűek örömére.

Wekerlei Közösségi Piknik
Időpont: 2022. május 22. vasárnap   
Helyszín: Budapest XIX. kerülete, Wekerletelep, Kós Károly tér
A Wekerlei Közösségi Pikniken a Wekerlei Könyvtár sátrában 14.00-18.00 óra között érdekes programokkal, kvízekkel, közös kézműveskedéssel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
Rendező: Magyar Kollégium; Társrendező: Wekerlei Társaskör Egyesület; Főtámogató: Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata; Támogató: Közpark Kispesti Köztisztasági és Közfoglalkoztatási Kft.; Együttműködő partnerek: Wekerlei Kultúrház és Wekerlei Könyvtár - a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézményei;

Izgalmas irodalmi est Berényi Annával egy különleges ember, Richter Gedeon életéről
Időpont:  2022. május 27. péntek 17.00-18.00
Előadó: Berényi Anna író
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Berényi Anna egy különleges emberről, Richter Gedeonról, a híres gyógyszerészről szóló dramatizált regényét mutatja be az érdeklődőknek. Richter szerény tudós, sikeres vállalkozó, egy szerethető személyiség kalandos és tragikus életúttal. A címszereplő életét feldolgozó regény négy síkon fut. A fő téma Richter Gedeon személyes története fordulatokkal, küzdelmekkel, sikerekkel és tragédiával. Emellett a Richter Vegyészeti Gyár sikeres történtét is megismerhetik a jelenlévők. Egy másik sík a magyar és nemzetközi gyógyszeripar alakulásáról szól. Végül a huszadik századi történelem adja a regény keretét, amiben Richter élt, dolgozott és küzdött az adódó nehézségekkel. Richter Gedeon tehetséges, kitartó volt, nem adta fel az álmait, bízott a jövőben és hitt az emberi értelemben. Létrehozta a magyar gyógyszeripar bölcsőjét, és még életében világhírűvé tette a Richter-gyárat.
Szeretettel várunk mindenkit az izgalmas irodalmi estre a Wekerlei Könyvtárba!

A könyvtár programjain a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. 
A rendezvényeken résztvevők a megjelenésükkel elfogadják, hogy a könyvtári programokon fotók, videófelvételek készülhetnek, amiket az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán teszünk közzé. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételeken látható személyek írásban kérhetik, hogy a fotók és videók ne kerüljenek közzétételre.

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36-1-282-9634
E-mail: wekerlei.konyvtar@gmail.com; konyvtar@kmo.kispest.hu
Honlap: https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtarCímkék: Wekerlei Könyvtár, Versek anyák napjára szeretettel a Wekerkei Könyvtárbó, Versek anyákról és gyermekekről - Versbarátok klubja, A madarak és fák napja kispesti gyerekekkel, Madarak és fák könyvtáros szemmel - Wekerlei világjárók, Gyermeknapi varázslatos bűvészkedés - Péntek esti mesék, Wekerlei Közösségi Piknik, Izgalmas irodalmi est Berényi Annával egy különleges ember, Richter Gedeon életéről

Kapcsolódó programok

Wekerlei Közösségi Piknik

Wekerlei Közösségi Piknik (archiválva 2022.06.02.)

A Wekerlei Közösségi Pikniken a Wekerlei Könyvtár sátrában érdekes programokkal, kvízekkel, közös kézműveskedéssel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.

Bővebben
2022. évi április havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi április havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.05.07.)

Mika Tillensen: Bertram atya kalandjai - Író-olvasó találkozó Mikecz Attilával; „Röpképtelen madarak” kalandos szárnyalása Vöröskéry Dórával - Író-olvasó találkozó; Közös verselés a magyar költészet napja alkalmából - Versbarátok Klubja; VERSFAL a magyar költészet napja alkalmából; Rendhagyó „verses" óra a magyar költészet napján; Húsvéti versek és mondókák csokorba szedve; Verses-mesés óra a Föld napján gyerekeknek; Péntek esti mesék a Föld napján a Föld napjáról;

Bővebben
2022. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi június havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.07.11.)

Pedagógusnapi köszöntő; Háború és béke versekben - Versbarátok klubja; Kispesti Városünnep - „Szabadon a szabadban!”; Nyári Könyves Ajándéknapok; Apák napjára szeretettel; Wekerlei világjárók: A Karib-tenger szíve - Tüzes Kuba és mágikus Mexikó; VAKÁCIÓ - szünidei könyvsoroló - Péntek esti mesék;

Bővebben

Kapcsolódó cikkek